MEER FOCUS OP MEIDENVOETBAL

Bij Football Talent willen we zorgen voor meer focus op meidenvoetbal. Vrouwenvoetbal is in Nederland de snelst groeiende sport. (Bron: Mulier Instituut) Toch constateren we dat bij veel voetbalclubs en verenigingen de meiden nog het ondergeschoven kindje zijn. Tijdens de eerste seizoenshelft zijn we bij Sporting Almere aan de slag gegaan met een compleet nieuw O12 team. Daarnaast zijn de trainers ook in gesprek gegaan met een groep meiden van de bovenbouw. Conclusie was dat er genoeg enthousiasme en talent aanwezig was om te starten met een O19 meidenteam.

Meer focus op meidenvoetbal

SAMEN STERKER WORDEN

Tijdens de ‘corona-periode’ zijn er veel wedstrijden gespeeld. Voor de twee meidenteams van Sporting Almere zat er niets anders op dan wedstrijden spelen tegen de jongensteams. Veel gehoord commentaar van de jongens was “oh, moeten we tegen meisjes?” gevolgd door wat gelach. De meiden hebben zelfs in het gedachtengoed van de kinderen nog steeds niet dezelfde plek als de jongens. Door meiden niet apart in te delen creëren we een situatie waarin jongens de meiden als gelijkwaardig gaan zien. Tegelijkertijd sluiten we onze ogen niet voor het fysieke verschil dat er soms kan zijn. Dat verschil wordt echter minder als de meiden langer samen met de jongens voetballen. Voor meiden met veel talent is ook in de bovenbouw plek in de jongensteams.

Deze visie zorgt ervoor dat Sporting Almere niet alleen talenten opleidt voor de traditionele BVO’s, maar ook vrouwelijke talenten voort gaat brengen die straks hun opwachting kunnen maken in de Eredivisie Vrouwen. Daarin gaat Sporting Almere een unieke positie innemen. Niet alleen in Almere, maar ook ver daarbuiten.
De Sporting Meiden Academy maakt dus een wezenlijk onderdeel uit van de Prestatie- en Talentenopleiding van Sporting Almere en komt daar niet los van te staan. In de communicatie is het wel een voordeel om het soms los te communiceren om extra te benadrukken welke positie wij willen geven aan het meidenvoetbal.

Meer focus op meidenvoetbal

MEIDENCLINICS

Om te kijken hoe groot de belangstelling in Almere is voor een prestatieopleiding voor meiden zijn er twee clinics georganiseerd. De aandacht en inschrijvingen waren overweldigend. Twee voetbalvelden vol met trainende meiden hebben de visie alleen maar versterkt dat er een grote behoefte is aan een gedegen en professionele voetbalopleiding voor meiden.

Voor het seizoen ‘21/’22 is dan ook de wens om per leeftijdscategorie v.a. O13 minimaal een team te hebben. De onderbouw zal geen verschil maken in jongens of meisjes. Iedereen speelt in gemixte teams. Hierdoor krijgen de meiden meer weerstand en wordt het voor jongens vanzelfsprekend dat zij met meiden voetballen. Deze unieke visie op het opleiden van jeugd heeft ervoor gezorgd dat Talent in Opleiding Football Talent en Sporting Almere wil belabelen als Powergirlz zone. Hiermee laten we zie groot voorvechter te zijn van de bevordering van sportende meiden.

Daarnaast zal Football Talent de komende maanden nog vaker speciale clinics voor meiden gaan organiseren. Bij voetbalclubs, maar zeker ook op de playgrounds in de wijken.