Football Talent wil het damesvoetbal professionaliseren

21 oktober, 2020

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN – Deze week meldden dik tachtig enthousiaste meiden zich voor de eerste Clinic van Sporting Almere op het FBK-sportpark. De meiden werden in groepjes verdeeld, begeleid en getraind door dames van de MO19 van Football Talent en een trainersstaf van Football Talent. Ook werden er partijtjes gespeeld met Zaina en Manique van Ajax of met Bouchra en Latoya, ex-international van AZ.

De initiatiefnemer van dit spektakel is Rene Koster (39), die zijn sporen in het jeugdvoetbal meer dan verdiend heeft. Koster was negen jaar hoofd Jeugdopleiding van Almere City, maar werkte bijvoorbeeld ook bij NEC, Telstar en is nu eigenaar van Football Talent. Bij Almere City, Telstar, NEC en zelfs in Bangladesh combineerde hij de functie van hoofd Jeugdopleiding met het trainerschap en deed zo de nodige ervaring met jeugdvoetbal in alle leeftijdscategorieën.

Coach 1
Als eerste behaalde de gedreven Koster zijn trainer coach 1-diploma, maar ook de andere diploma’s en oorkondes staan op zijn rijkgevulde CV. Zo volgde hij de opleiding Hoofd Jeugdopleiding Pro met Jelle Goes en Stanley Brard. Daarnaast begon hij ook een eigen Football Academy in Ghana en werkt hij veel samen met bekende mensen als Utrecht voorzitter Frans van Seumeren en superscout Piet de Visser. “Die contacten liepen net lekker, maar zijn door Corona op een lager pitje gezet”, zeg Koster. “De bedoeling is om de allerbeste spelers te ontwikkelen en onder de aandacht te brengen bij Europese voetbalorganisaties. Via een uitgekiend scouting- en ontwikkelprogramma in het Spaanse Marbella moeten de talenten bij goede clubs terechtkomen.”

Sporting Almere
Mede door deze staat van dienst werd hij door de voorzitter van Sporting Almere benaderd om de amateurtak eens goed door te lichten. In de praktijk zijn amateurclubs vaak niet zo goed georganiseerd en dus kon Koster meteen aan de slag. Naast de recreatieve tak werd er gestart met een Betaald Voetbal Programma. Koster: “Binnen de kortste tijd kwamen er 150 recreatieve en ruim 250 ‘profleden’ bij. Daarbij waren veel meiden en daar wil ik verder op doorbouwen. Damesvoetbal is de snelst groeiende sporttak in Nederland. We behouden natuurlijk de recreatietak, maar de focus ligt op de proftak, want daarin kunnen we ons onderscheiden middels het uitgekiende programma. We willen veel, vaak en vooral goed gaan trainen met gekwalificeerde trainers en staf. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de talenten doorstromen naar het betaald voetbal in Nederland”

Clinic
Elke maand worden clinics gegevens met bekende voetbalsters als Lisa Doorn. Koster: “En we hebben voetbaltrainster en ex-international Carola van der Laan als hoofdtrainster aangesteld. Deze namen en ideeën slaan aan, want goede trainers, vrijwilligers en sponsoren beginnen interesse te tonen in ons project. En dat is natuurlijk super, want uiteindelijk willen we één van de beste Football Academy’s van Flevoland worden.”

Tekst: Henk Mathlener | Almere deze week
Foto: Fred Rotgans

Recente berichten


Plannen voor Meiden Voetbal Academie

Sporting Almere is van plan om vanaf volgend seizoen een voetbalacademie speciaal voor meisjes te beginnen. Volgens René Koster, van het organiserende Football Talent, zijn er op dit moment te weinig faciliteiten en 'trainingen op maat' voor getalenteerde voetbalsters...

Sporting Almere laat spelers kiezen tussen prof- en recreatieopleiding

Sporting Almere slaat een nieuwe weg in door een samenwerking aan te gaan met voetbalmanagementbureau Football Talent. De club heeft het bureau gevraagd om op voetbaltechnisch gebied een vooruitstrevend beleidsplan te ontwikkelen. De doelstelling is om voetballers op...

VRAGEN?


Wilt u meer informatie en/of een op maat gemaakt voorstel? Neem dan contact met ons op.

r.koster@footballtalent.nl

06 460 238 05